Veelgestelde vragen



Hoe werkt beeldbellen?

Via beeldbellen heb je direct persoonlijk contact met een GZ-psycholoog. Dit kan met een smartphone, tablet of computer. Je krijgt na jouw aanmelding een account waar je op kunt inloggen en veilig kunt beeldbellen op afspraak zoals je die hebt afgestemd met jouw psycholoog.

Wordt de therapie betaald door mijn zorgverzekeraar?

Als je een verwijsbrief hebt van de huisarts wordt het over het algemeen vergoed, wel betaal je altijd eerst jouw eigen risico. Bekijk Tarieven om hier meer over te weten en/of neem contact op met jouw zorgverzekeraar.

Is online therapie net zo goed als ‘gewone therapie’?

Dat antwoord is simpel: ja! Naast Mindsession geven wij allen ook therapie in de reguliere GGZ (face-to-face). Daar voeren wij dezelfde gesprekken, alleen zit er nu een scherm tussen. Doordat we beeldbellen hoef je niet ergens naar toe te reizen of te wachten waardoor dit veel voordelen heeft. Bovendien wordt het vaak als laagdrempeliger ervaren dan face-to-face contacten. Uit verschillend onderzoek is naar voren gekomen dat online behandeling even effectief zijn met soms sneller herstel in klachten.

Hoe lang is de wachttijd?

De actuele wachttijd staat altijd op de homepage vermeld. Er is geen wachttijd tussen intake en behandeling (‘behandelingswachttijd’); er kan gelijk een eerste behandelafspraak ingepland worden na de intake.

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kan je altijd contact opnemen met ons, of jouw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. De zorgverzekeraar kan jou ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intake gesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraar gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

Wat te doen bij crisis?

Bel 112 bij acute crisis. Wanneer je dringend hulp nodig hebt, kan je tussen 8:00 uur en 17:00 uur contact opnemen met jouw huisarts. Buiten deze tijden kun je contact opnemen met de huisartsenpost. Wij vinden het belangrijk dat wij ook op de hoogte zijn als zoiets gebeurd en bespreken graag verdere stappen met jou.

Welke therapie bieden jullie en wat houdt dat in?

Hieronder staan de behandelvormen die mogelijk zijn bij Mindsession met een korte uitleg.

- Oplossingsgerichte Therapie (OT) is een vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van de cliënt. Samen met de therapeut onderzoekt de cliënt welke vaardigheden hij al in huis heeft om zijn problemen aan te pakken. Het is doelgericht en actief.

- Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een behandeling die je samen met een therapeut doet. Cgt is actief en doelgericht: je gaat je eigen gedrag en gedachten onderzoeken en aanpassen. Cgt leert je via oefeningen en opdrachten anders te denken en te doen. Dit vermindert je klachten. Cgt geeft je ook handvatten waarmee je problemen in de toekomst beter aankan. Cgt is vooral gericht op het hier en nu. De oorzaak van je klachten kun je namelijk niet altijd meer vinden. Dat is ook niet altijd nodig.

- Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van bijvoorbeeld onverklaarbare klachten centraal staat (acceptatie). Je leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen. Het kan helpen om grip te krijgen op jouw gedachten en de regie weer in handen te nemen en terug te keren in het hier en nu. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor dingen die echt belangrijk voor je zijn (commitment).

- Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident wat niet goed verwerkt lijkt te zijn. Zo kun je steeds angstige beelden of gedachten over hebben waardoor je last hebt van verschillende klachten. Bij EMDR zal de therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen en tegelijkertijd jou proberen af te leiden zodat je brein moeite gaat krijgen met de herinnering én de lading vast te houden.

- Preventie Cognitieve Training (PCT) is een training gericht op terugval bij depressie. Een depressie is voor velen niet eenmalig. Daarom is terugval voorkomen heel belangrijk. Preventieve cognitieve therapie is een kortdurende behandeling die effectief is gebleken op dat gebied.

Mag ik iemand ‘meenemen’ naar het gesprek?

Het staat iedereen vrij om een dierbare / naaste mee te nemen naar de intake of een therapiesessie(s). Dit kan als steunend worden ervaren, zolang jij je maar vrij voelt om te zeggen wat je wilt zeggen. Soms kan het de therapeut ook helpen om meer informatie te krijgen over jouw persoonlijke situatie waardoor we de problematiek nog beter kunnen aanpakken.

Wat doe je met mijn gegevens?

Mindsession bewaart persoonsgegevens waar dat nodig is om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, voor het bijhouden van gebruikersgegevens van de website en om te kunnen voldoen aan wettelijke voorschriften. Zo handelen wij bij Mindsession volgens de WGBO (wet geneeskundige behandelovereenkomst), de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) en conform de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Hier kun je meer over lezen in het Privacystatement. Daarnaast stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zorgverleners verplicht de type zorgvragen die we in de praktijk behandelen, aan te leveren. Met die gegevens kan Nederland de zorg aanpassen op wat nodig is. Dit betreft geanonimiseerde globale informatie over de zorgvraag en de behandeling, hetgeen de NZa niet aan jou kan en mag koppelen. Meer informatie hierover kun je terug lezen in hun patiëntfolder.